Marianne Heian studerte for å bli tanntekniker. I denne episoden forteller om hun reisen sin fra tannteknikerassistent, til å bli bedriftseier.
I dag driver hun to tannlaboratorer, som produserer tenner, både innomhus og med import fra Kina, for tannleger innenfor Norge. I denne episoden snakker vi om produksjon i Kina, kulturelle forskjeller, generelle tips og triks, samt generelle råd til dagens gründere. Lenger ned finner du også mer om hva vi snakket om.
Lytt til episoden
Abonner og lytt til Inkubatoren via:
- Apple Podcast (iPhone)
- Overcast (Android)
- Soundcloud (desktop)
- Acast (desktop og app)
- eller via RSS-feed.
OBS: Denne artikkelen er kun en kort oppsummering av det Marianne og jeg snakker om i episoden. Lytt til den fulle episoden i den grønne avspilleren over, i iTunes, eller på Soundcloud.
Fiksing av brukne tenner og skinnende Hollywood-glis, det er Mariannes spesialitet. Hun lever av å rette opp ødelagte smil, eller i noen tilfeller, skape perfekte smil. Hun er ikke tannlege, men har en tittel som for noen kanskje høres enda skumlere ut – tanntekniker. Men det er ikke så skummelt. Hun er faktisk aldri i kontakt med pasientenes tenner i det hele tatt.
Jeg møtte Marianne på det ene, av to, tannlaboratorier som hun driver rett ved Nasjonalteateret i Oslo.
Alt startet da hun var ferdig på videregående, det som da ble kalt gymnaset.
– Jeg lurte på hva neste steg i livet var, også hadde jeg lyst til å drive med noe med hendene, sier hun.
Valget falt på tannteknikk og hun fikk lærlingplass hos en tanntekniker i Oslo. Etter fem år, i lære hadde hun fått en kollega, som også het Marianne, og sammen fant de ut at “nei, nå gjør vi det også”.
De gikk til hver av mødrene sine og spurte om å få låne 50 tusen kroner hver.
– Vi hadde altså 100 tusen i egenkapital til å kjøpe utstyr og fikk da rigget opp et laboratorium som skulle levere alle type pr0dukter.
– Det var mye penger, men jeg tror hun var stolt over at vi turte. Det var ikke mye sikkerhet for pengene, legger hun til.
I 1984 stiftet de firmaet Tannlaboratoriet.
Dette var på en tid da prisene var gode og stadig på vei opp, så de hadde rask suksess og fikk råd til å ansatte deres første assistent etter under et år. Da var de virkelig i gang.
– Jeg husker at det ikke tok så veldig lang tid før jeg klarte å tilbakebetale og ble gjeldsfri på det.
Hvor skaffer vi kunder?
Et av de store spørsmålene de hadde når de startet, var hvordan de i all verden skulle få tak i kunder. Etter fem år som lærlinger på et tannlaboratorium kjente de til mange tannleger, men de ønsket ikke å ta kunder fra den gamle arbeidsplassen. Deres eget laboratorium lå nede ved Akerselva i Oslo, og rett i nærheten, på en bro rett bak legevakten, sto det en telefonkiosk. Der var det telefonkataloger, ikke bare for Oslo og omegn, men for hele landet.
– Da kan jeg fortelle at jeg var der oppe og stjal, og rev ut av de gule sidene. Det var starten.
De sendte brev ut til tannleger i hele landet og siden den gang har det vært full fart.
– Vi har vel egentlig hatt vekst siden det. Det har vært en bra tur, sier hun.
En rasende teknologisk utvikling
I starten gjorde de alt for hånd i laboratoriene deres i Oslo, men I dag er det fordelt likt mellom håndarbeid og maskinell produksjon. De har både scannere og en avansert 3D-printer som ‘printer’ kunstige tenner. I dag er de fortsatt avhengig av å gjøre begge deler da maskinene ikke er avanserte nok enda, for det mer intrikate arbeidet. Men den tiden kommer.
– Jeg vil tro at etter hvert vil det bare være på den nye måten med ny teknologi.
Hun ser for seg at hennes jobb i fremtiden vil være mer som en rådgiver for å finne de rikte visuelle løsningene, eller mellom produsenter i Kina.
Import fra Kina er allerede en stor del av bedriften. Med import fra enorme tannlaboratier i Kina, får de produsert tenner mye billigere, som fører til at tannlegene utføre jobben til halv pris. Derimot er det ikke alt de kan bestille derfra. På mer intrikat arbeid blir det for mange feil, men på lettere, mer standard arbeid, har import fra Kina vist seg å være veldig bra.
Meetup
I episoden nevnte jeg at jeg skulle legge inn lenke til en gruppe kalt Overachievers på Meetup.com. Siden episoden ble lagt ut har denne gruppen blitt lagt ned, så jeg har nå fjernet lenken. Beklager det.
Tusen takk for at du lytter!
For å dele tankene dine:
For å hjelpe podkasten:
- Del podkasten med en venn.
- Legg igjen en ærlig anmeldelse i Apple podcasts. Jeg leser alle og dette gjør at flere finner podkasten.