Select Page

Seriegründeren Bente Sollid Storehaug er et svært profilert navn innenfor gründerverdenen. Hun blir ofte omtalt som dotcom-dronningen etter suksessen hun hadde med selskapet Digital Hverdag, som hun startet tilbake i 1993, og solgte seg ut av i år 2000. Digital Hverdag tok internett-Norge med storm og etter en del fusjoner og oppkjøp ble det registrert på børsen i Stockholm, til en verdi av 9 milliarder kroner. Hun er også styremedlem og styreleder i en haug med selskaper, er investor, mentor i regi av Innovasjon Norge, og uendelig mye mer.

Kort sagt, hvis Bente gir deg råd, da lytter du.

[content_band style=”color: #1e1e1e;” bg_color=”#F6f6f6″ inner_container=”true”][x_custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″]Innholdsliste fra episoden / hva du vil lære[/x_custom_headline]

 • [00:00] Hva Bente driver med i dag
 • [03:35] – Bente ble tidenes yngste medlem av Norsk redaktørforening
 • [06:30] Da Bente innså hva teknologi faktisk kan gjøre
 • [09:50] Den første gangen kjente på kroppen at det må være passion i det du driver med
 • [14:00] Hun oppdaget internett og startet sitt første selskap
 • [16:05] Hvor viktig det var å faktisk få avslag av Innovasjon Norge den gang hun søkte om støtte
 • [18:35] Selskapet hennes, Digital Hverdag, vokste raskt!
 • [22:50] Det å ikke ha teknologisk bakgrunn i et selskap som er basert på teknologi
 • [24:18] Travel hverdag – hun ble kåret til årets flypassasjer i Braathens Safe
 • [25:30] Hvor viktig det er å ha mentorer
 • [29:00] Mentorer som har betydd ekstra mye for Bente
 • [32:15] Likheten mellom eventyret “høna og det vesle hvetekornet” og virkeligheten
 • [35:55] Hun solgte seg ut av Digital Hverdag og flyttet til Frankrike
 • [37:55] Det er reisen som skaper den ultimate lykken, ikke pengene
 • [44:55] Hvilke råd hun ville gitt til seg selv som 25-åring
 • [46:15]Hvilken bok hun ville anbefalt til dagens gründere
 • [47:00] Siste delen av intervjuet tas over telefon
 • [47:10] Suksessfull, hvem og hvorfor?
 • [48:48] Den boken Bente leste som påvirket henne mest som ung
 • [50:50] Hvilket budskap hun ville gitt til en førsteklasse fri for normer og regler
 • [52:40] Det har aldri vært en større mulighet for å starte noe enn i dag

[/content_band]

 
[x_custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″ accent=”true” ]Utvalgte linker[/x_custom_headline]

 
[x_custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″ accent=”true” ]Bøker nevnt / bøker av personer nevnt i episoden[/x_custom_headline]

Boklinkene er affiliatelinker.

 


OBS: Denne artikkelen er kun en kort oppsummering av det Jo Egil og jeg snakker om i episoden. Lytt til den fulle episoden i den grønne avspilleren over, i iTunes, eller på Soundcloud.

Jeg møtte Bente på det supermoderne kontoret hennes, i et gammelt, men nydelig bygg fra 1889, midt i Drammensveien i Oslo.

Derfra driver hun ESV Digital Nordic, et selskap som ble stiftet i slutten av 2015, hvor hun er medgründer og daglig leder. ESV Digital Nordic driver med digital markedsføring for annonsører og andre kunder. Ved hjelp av en blanding av programvare, analyser og rådgivning, måler de effekten av investeringene kundene gjør på nettsidene sine.

Bente elsker internett! Det var i 1993 hun oppdaget internett for første gang. Selv om pc’en kun hadde en grønn skjerm med tekst, forsto hun fort hvilke enorme muligheter internett ville skape. I dag blir hun også kalt “dotcom-dronningen”.

Det var egentlig noe helt annet hun skulle bli.

– Da jeg var 18 hadde jeg veldig lyst til å bli journalist, forteller hun.

Hun skaffet seg en jobb i lokalavisen.

Rett etter dro hun til Molde hvor hun startet på studie i statsvitenskap. Ved siden av fikk hun jobb i Romsdals Budstikke, hvor hun jobbet helgevakter og kveldsvakter.

– Jeg hadde ganske fulle dager, forteller hun.

Den gangen ble alt arbeid gjort helt manuelt. Bilder måtte fremkalles på mørkerommet og skrivingen ble gjort med kulepenn.

Én dag ble hun kalt inn på kontoret til redaktør Leif Magne Flemmen. Han kunne fortelle at Romsdals Budstikke hadde kjøpt opp den lille lokalavisen hun først jobbet i.

– Nå skal jeg spørre deg om noe, men du får ikke lov til å si nei, sa han.

Bente ble skuffet. Hun var helt sikker på at han skulle be henne dra tilbake til den lille avisen og jobbe der som journalist.

– Jeg ville jobbe i den store avisen i Molde, sier hun.

Hun ble svært overrasket da han han ikke ønsket at hun skulle dra tilbake som journalist, men som redaktør. Bente hadde akkurat fylt 19 år.

– Du skal få to dager til å tenke deg om, men du kommer hit og så sier du at ‘det vil jeg’, var beskjeden hun fikk.

– Jeg var skrekkslagen om jeg ville klare å gjøre noe sånt når jeg var 19 år. Det er utrolig hva som går når man får mange dyktige folk rundt deg som vil at du lykkes, sier hun.

Bente tok jobben og ble dermed yngste medlem noensinne av Norsk Redaktørforening.

Det var på denne tiden, i 1986, 87, at hun ble interessert i teknologi. Inntil dette punktet måtte typografene på trykkeriene få all tekst på papir, som de deretter måtte skrives inn på nytt i grafisk avdeling. Nå fikk de inn Norsk Datas Nortekstanlegg, som gjorde at journalistene kunne overføree tekst via telelinjer direkte til trykkeriene.

– Det sparte oss for enormt mye tid, og det vekte nok mine interesser for hva teknologi egentlig kan gjøre.

ESV Digital Nordic, som Bente driver i dag, holder til i et flott, gammelt bygg i Oslo. FOTO: INKUBATOREN.NO

ESV Digital Nordic, som Bente driver i dag, holder til i et flott, gammelt bygg i Oslo. FOTO: INKUBATOREN.NO

Likevel tok det noen år før hun tok steget inn i teknologibransjen. Først gjorde hun seg ferdig studiene sine i statsvitenskap, mens hun jobbet i et byrå ved siden av.

I et år planla hun å starte på handelshøyskolen i Bergen for å bli siviløkonom.

– Jeg skulle bli siviløkonom og var helt bestemt på at det var det eneste jeg skulle bli.

Bolig var fikset for de neste fire årene og hun flyttet ned. Etter en uke bestemte hun seg for å slutte og dro tilbake til Molde.

– Plutselig skjønte jeg at ‘nei, dette vil jeg ikke’. Jeg vil ikke være her i fire år og jeg vil ikke gjøre det jeg var så fast bestemt på.

Der og da føltes det som et nederlag, men i etterkant ser hun hvor viktig det var.

– Det hadde ikke blitt noe digital hverdag hvis jeg ikke hadde gjort det den gangen. Det har jeg lært meg at det er noen vendepunkter og noen faser i livet, hvor ting kanskje ikke går helt som planlagt. Hvorfor ville jeg ikke? Det vet jeg ikke. Det bare stemte ikke.

Som hun sier: Skal man lykkes må det være passion med i bildet.

Da hun ble 25, 26 år – da bestemte hun seg for å satse på å bli gründer.

Huset hun og samboeren eide sammen ble solgt, og nå måtte hun også låne penger. Utstyr kostet en del mer den gangen og hun trengte en halv million for å komme i gang.

Hun skrev en søknad til Innovasjon Norge, men der fikk hun avslag. De kunne ikke være med å støtte noen som hadde et så dårlig fokus, var beskjeden og mente hun måtte bestemme seg for om de var et kommunikasjonsselskap eller et teknologiselskap.

– Det var jo selve den hybriden som var forretningsidéen.

– Det var vel det som gjorde at jeg fikk en liten fanden-i-voldsk i meg, forteller hun.

– Motbakker gjør det bare sterkere. Jo flere motbakker du får, det er jo ikke ønskelig når du er i ferd med å starte opp at de er der, men sånn i ettertid så ser jeg at motbakkene, de gjorde at jeg ble mer handlingskraftig. Du satte inn et ekstra gir, for du møtte noe som så ut til å gå i vasken.

– Men det kunne faktisk, hvis jeg ikke fikk de pengene, ha blitt kroken på døra den gangen, legger hun til.

Hun ringte en venn av henne som var banksjef i Ålesund, og igjennom han fikk hun låne penger. Da var eventyret i gang.

Digital Hverdag slo an i markedet og de vokste raskt.

Noen år etterpå fusjonerte de med New Media Science, som var Nils Petter Nordskars byrå. Høsten 1998 ble de det desidert største miljøet for internettrådgivning, internettdesign og internettprogrammering. Halvparten av selskapet var utviklere.

Våren 1999 satset de internasjonalt. De gikk sammen med to svenske selskaper, Linnea Group og Cel Network Stockholm. Linnea Group var børsnotert, så igjennom dette selskapet ble de notert på børsen i Stockholm. Vinteren 2000 hadde markedsverdien på Digital Hverdag blitt hele 9 millarder svenske kroner.

I år 2000 valgte hun å hoppe av i stedet for å bli med i den nye konsernledelsen i Stockholm. Hun solgte aksjene hun hadde i selskapet, kjøpte et hus i Frankrike og flyttet dit.

Siden den gang har Bente startet et ti-talls bedrifter.

 

Denne artikkelen har kun vært et kort utdrag av alt vi snakker om i episoden. For det fulle intervjuet, lytt til episoden i den grønne avspilleren øverst, i iTunes, eller på Soundcloud.

Utvalgte linker fra episoden finner du ovenfor artikkelen.

 

[x_custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″ accent=”true”]Tusen takk for at du lytter![/x_custom_headline]

Hvis du synes Inkubatoren er nyttig eller underholdende, legg gjerne igjen en anmeldelse i iTunes eller del den med en venn du tror vil like den. Det hadde jeg satt veldig stor pris på! Uansett, ha en fantastisk dag videre og bare spør meg hvis det er noe du lurer på. Du finner meg her.

 

[x_custom_headline type=”left” level=”h2″ looks_like=”h4″ accent=”true”]Et par andre episoder[/x_custom_headline]

[recent_posts count=”2″ orientation=”horizontal” category=”podcast”] [recent_posts count=”2″ orientation=”horizontal” offset=”2″category=”podcast”]